İzmir
Psikodrama Derneği
Categories Menu

Posted on Oca 13, 2019 in Etkinlikler

4. İzmir Psikodrama Günleri

 

“bıraktıklarım, kaynaklarım, yarattıklarım”

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek olan İzmir Psikodrama Günleri 9 – 10 Mart 2019 tarihinde İzmir Özel Türk Koleji Bornova Kampüsü’nde yapılacaktır. Etkinliğimiz psikoloji, PDR, tıp, hemşirelik, sosyal çalışma alanları öğrencilerine ve ilgilenen herkese açıktır.

İTK Bornova Kampüsü

Erzene Mah. Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel Caddesi No: 19 Bornova-İZMİR


Ücretler

Erken kayıt (20 Şubat’a kadar): Öğrenciler ve dernek üyelerimiz* için 150 TL,

mezun /çalışanlar için 175 TL

Geç kayıt (20 Şubat sonrası): Öğrenciler ve dernek üyelerimiz* için 175 TL,

mezun/çalışanlar için 200 TL

Etkinlik kayıt bedelleri İzmir Psikodrama Derneği hesabına yatırılacaktır. Lütfen kayıt bedellerini yatırırken açıklama kısmına kimin/kimlerin katılımı için yatırıldığını belirtiniz.

*Dernek üyelerimizin bu haktan yararlanmaları için aidat borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

Hesap numaramız:

Hesap adı (Alıcı): İzmir Psikodrama Derneği

Garanti Bankası Kıbrıs Şehitleri Şubesi (713-6299344)

IBAN: TR 700006200071300006299344

Kayıt:

Etkinlik katılımı için bu sayfanın en altındaki “KAYIT” linkinden ulaşacağınız kayıt formunu doldurunuz. Kaydınız, formun doldurulması ve katılım ücretinin banka hesabımıza geçmesi sonrasında kesinleşecektir.


“Emre Kapkın” Bursu

4. İzmir Psikodrama Günlerinde beş öğrenciye “Emre Kapkın” bursu verilecektir. Tıp Fakültesi, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik bölümlerinde lisans düzeyinde eğitimine devam eden öğrenciler 20 Şubat 2019 tarihine kadar burs başvurusunda bulunabilirler.

Burs başvurusu için web sayfamızda yer alan “4. İzmir Psikodrama Günleri” başvuru formunda “burs talep ediyorum” seçeneğini işaretlemek yeterlidir. Yukarıda belirtilen her bölümden bir öğrenciye verilecek burs için seçim kura yöntemi ile yapılacaktır ve seçim sonucu 21.02.2019 tarihinde web sayfamızdan duyurulacaktır. Burs almaya hak kazanan ve öğrenci olduklarını gösteren belgeyi (öğrenci belgesi, öğrenci kimlik kartı vb.) e-mail yoluyla düzenleme kuruluna ileten öğrencilerden 4. İzmir Psikodrama Günlerine katılım ücreti alınmayacaktır.


 

Derneğimizin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği İzmir Psikodrama Günleri’nde, yine alanımız dışından ve bu yılki temamızla çok örtüşen kıymetli bir konuğumuz var:
Değerli Seramik Ustası Sanatçımız,
Mehmet Tüzüm KIZILCAN
 
“KAYNAKLARIM
ÇÖZÜMLEME SÜRECİNDE ALGILADIKLARIM ÜRETTİKLERİM”
 
Başlığı altında, kendisiyle bir söyleşi/sunum gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda bir yaşama sanatı ustası olan Hocamızı dinlerken, seramik sanatıyla uğraşısının incelikleri ile bizim alanımız arasında bağlantılar kurabileceğiz. Çamuru tanıyarak, yoğurup imgeleyerek, onun doğasına uyumlu yaratıcı bir ruh üflemek ve sonra yeniden şekil vererek bir başka forma dönüştürmek çok tanıdık gelecek.
Süremiz elverdiğince değerli konuklarımız da merak ettikleri soruları yöneltebilecekler…
 
4.İzmir Psikodrama Günleri’nde görüşmek dileğimizle…
 
● Mehmet Tüzüm KIZILCAN Hakkında:
 
1941 doğumlu sanatçı 1959 yılında Füreyya Koral atölyesinde hobi amaçlı çalışmalarıyla seramiğe başladı.
 
Zaman içinde seramikle olan ilişkisini daha ciddiye alması gerektiğini fark edip İ.T.Ü Elektrik fakültesindeki öğrenciliğine son verip, sanat seramiği eğitimi almak için olanakları sorguladı. Eczacıbaşı seramik fabrikası – Taylan seramik deneyimlerinden sonra Almanya da Werkkunst schule offenbach amain (seramik ana sanat dalında) eğitimine başladı. 1965 yılında mezun oldu. Gorbon-Işıl seramik fabrikasında çalıştı. 1968 yılında yılın da kendi atölyesini kurdu. 1970 yılından itibaren Sersa Seramik adıylaüretim yapan firmasının yönetimi ile birlikte, 1987 Ege Üniv. Meslek Yüksek Okulu,1989 – 2004 yılına kadar, Dokuz Eylül Üniversitesi güzel sanatlar fakültesi Seramik ve geleneksel el sanatları çini bölümünde eğitmenlik yaptı.
 
Sanatçının yurt içinde ve yurt dışında 22 solo sergisi, 45 karma sergisi ve sayısız workshop etkinliği vardır.
 
Sanatçı, U.P.S.(uluslararası plastik sanatlar derneği) – Türk Seramik Derneği – WAG ‘World Art Games’ dünya sanat olimpiyatları as başkanlığı, İnternational Ceramic Artıst Assocıatıon – ‘Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürmektedir.
 
Mehmet Tüzüm Kızılcan, İzmir’deki atölyesinde seramik çalışmalarına devam etmektedir. Kendisi ve sanatı hakkında daha geniş bilgiye aşağıdaki web sitesinden ulaşabilirsiniz.

 
Mehmet Tüzüm Kızılcan Kişisel Web Sitesi

ETKİNLİKTE YAPILACAK GRUP ÇALIŞMALARININ YÖNETİCİLERİ VE TEMALARI:

Alper Zobarlar & Simge Özyürek

RÜYAYSA AŞK BİLE,
RÜYAYI YAŞAMALI BELKİ DE…

Yaşarken kullandığımız çoğu kaynağımız; aşklarımız, sevgimiz, çoklukla dişil enerjimiz, geçmişimiz, atalarımız, geçmişe, şimdi ve geleceğe ait rüyalarımızdır.

Psikodrama, Jungyen Psikodrama ve Dans terapisi teknikleri kullanılarak yapılacak bu oturuma, “ortak rüya”mızı gerçekleştimek üzere sizi davet ediyoruz.

Meral Genç & Pınar Ulupınar Erakay

ATEŞ, KÜLLER, KANATLAR… (GRUBUN KONTENJANI DOLMUŞTUR)

Bu çalışmada 4. İPG genel başlığı çerçevesinde insanın bireysel ve ailesel tarihine, gelişim ve yaratıcı süreçlerine bakışı, bu karşılaşmalar sonucunda farkındalık artışı amaçlanmaktadır.

Yukarıda yazılanlar çerçevesinde kişinin farkındalık artışı, yeni yollar deneyimleyebilmesi ve değişim için isteklenmesi hedeflenmektedir.

 

Ali Murat Sakın & Şükran Altınbaş Yavuz & Işıl Aydoğan Biber

BÜYÜ DÜKKANI: BIRAKTIKLARIM VE ALDIKLARIM.

Çalışma yöntemi psikodrama günleri ana başlığı ile uyumlu olarak seçilmiştir. Büyü dükkanı içindeki kaynakların araştırılması ile yapılacak alışverişler, bırakma ve alma üzerine kuruludur.  İlk gün ilk bölümde grup uzun süreli ısınma oyunları ile esas çalışmaya ısındırılacak ve büyü dükkanı çalışması için gerekli kohezyon sağlanıncaya kadar beklenilecektir. Isınma sonrası dükkan kurularak çalışma başlatılacaktır. Dükkan müşterileri grup oyları ile seçilir. Belçikalı psikodramatist Leni Verhofstadt- Deneve’den esinlenilenerek oluşturulmuş bir büyü dükkanı çalışmasıdır. Kapanış günü gerekli paylaşımlar yapılarak grup bitirilecektir. Keyifli alışverişler dilerim.

 

Emine Pişmişoğlu & Dünya Polat & Gözde Sancak

DÜNDEN KALANLAR, BUGÜNE TAŞIDIKLARIMIZ…

Doğduğumuz günden bugüne, hatta doğarken geride kalanlar, bıraktıklarımız…

Büyüme adındaki yolculuğumuzda belki de hiç istemeden bırakmak zorunda kaldıklarımız, bazen  bizi bugüne   bağlayan ipler, bazen arkada kalanlardan hep taşıdıklarımız…Belki de yanımıza aldıklarımız…Ya bırakamadıklarımız..

Hangi güçlerimizle devam ederiz yaşarken,  ya da hangi isteklerimiz sürükler bizi peşinden. Bizi ayakta tutanlar neler peki….İki günlük çalışmamızda birlikte bakalım bu sorulara, birlikte arayalım yanıtlarını..

Enise Çalışkan Çoban & Ali Kuserli

BU TAŞIDIĞIM HEYBE Mİ YOKSA KÜFE Mİ?

Geçmiş ve gelecek çizgisinde bir yolculuktur hayatımız. Var olduğumuz noktadan geçmişe ve geleceğe giderken tekrar tekrar ölüp yeniden doğarız. Her seferinde heybemize farklı bir parça ekleyerek, bazen iniş, bazen de çıkışlarla yolumuza devam ederiz. Bazen de bir hamalın küfesindekiyle cebelleşmesi gibidir yolculuğumuz. Bu çalışmanın amacı, psikodrama grup çalışmasıyla kendiliğimizde bıraktığımız ve dönüştürdüklerimize ilişkin farkındalık sağlamaktır.

Hedefimiz katılımcıların arayış içinde ve karşılaşmaya hazır olduğu soruların yanı sıra kendi iç yansımalarının aynası olabilmektir.

Beni ben yapan geçmişim…. Acılarım, kayıplarım, hatalarım… Geride bırakmak ve geleceğe taşımak istediklerim. Sahip olduklarım, yeteneklerim, biriktirdiklerim, varlığım, zenginliğim, gücüm, enerjim… Beni ben yapan özelliklerim…Var ettiklerim, ortaya koyduğum yaratılarım, umut ışığım, yaşam enerjim, yaratma cesaretim. Adım atabilme gücüm, kaynakları kullanabilme becerim.

Özetle; kendimizle, kaynaklarımızla ve var ettiklerimizle karşılaşmalar yaşayacağımız çalışmalar yapılacaktır. Isınma, rol canlandırma, eşleme, aynalama, rol değiştirme ve imajinasyon gibi psikodrama teknikleriyle çalışılacaktır.

 

Figen Ateşçi & Gülfizar Varma

GEÇMİŞTE BIRAKTIKLARIMIZIN YANSIMALARI

Kendi yaşam yolculuğumuz ne kadar özel görünse de bir o kadar da evrenseldir. Bu yolculuğa çıktığımız andan itibaren, kendimiz olarak var olduğumuz kadar başkalarıyla da iletişim ve etkileşim içinde oluruz. Dolayısıyla çok farklı kaynaklardan beslenerek ilerler, kendiliğimizi, kimliğimizi bulmaya çalışır, yani büyür gelişiriz. Bu yolculukta ilerlerken geride bıraktıklarımız; çocukluk, arkadaşlıklar, sevdiklerimiz, anılar, bize ait olan her şey. Bıraktıklarımız kayıplarımız mı? Yoksa büyümek için vazgeçmek zorunda kaldıklarımız mı? Tercih etmediklerimiz mi? Bazen de dokunduğumuz her yerde bıraktığımız izler, bizden parçalar mı? Bizi besleyen kaynaklarımızdan var olup gelen izler; kimisi değerli, üreten katkı sağlayan kimisi kırgınlık yaratan yıkıcı olan… Bırakılan izlerle karşıda kayıtlanan ve devam eden… Sonuçta bir kısmı bizden de kaynaklanan büyüyen ve yarattığımız her şey. Öyle ki bizi de temsil eden, ama bazen göremediğimiz bıraktıklarımız, kaynaklarımız.

Gelin bu alana birlikte bakalım, yakalayabildiklerimizi görelim ve kendimizle ilgili bu yolculuğumuzun kayıtlarında bıraktıklarımızın yansımalarını bulmaya çalışalım.

Bu grup çalışmasının amacı, gelişim süreci boyunca geçmişte bırakılanların şimdi ve buradaki yansımalarıyla ilgili farkındalık yaratmaktır.

Katılımcıların bu grup çalışmasından sonra, kendi gelişimlerinde rol oynayan faktörleri  özellikle bıraktıkları açısından değerlendirerek bazı kazanımlarda bulunması  hedeflenmektedir.

Yukarıda aktarılan içeriğe uygun psikodrama tekniklerinin (eşleme, rol değiştirme, aynalama vb) kullanımı planlanmaktadır. Maksimum katılımcı sayısı: 15

G. Berna Gökengin & Hadi Sağın

BİR BEN VAR BENDEN İÇERİ

Bu çalışmada amaç katılımcıları psikodrama yöntemi ile tanıştırmak ve farklı bir bakış açısı kazandırmaktır.

Bazen elimizde olmayanlara, engellerimize, eksiklik ve yetersizliklerimize fazlaca odaklanarak olumsuz duygulara boğuluruz. Bu çalışmada içimizde var olan kaynaklara ve onlarla yapabileceklerimize odaklanacağız. Katılımcı sayısı: En fazla 20 kişi

Güzin Uğur Atalay & Hatice Vedin

YAŞAMININ KAHRAMANI SENSİN

Her insan kendi yaşamının hem yaratıcısı, hem de başrol oyuncusudur. Yaşamımızı ilmek ilmek bir örgü gibi dokurken, attığımız her farklı ilmek farklı bir hayat desenine sahip olmamıza yol açmaz mı? Geride bıraktıklarımızı, bugünümüzde sürekli ayağımıza çelme takan engeller olarak mı, yoksa içsel gücümüzü, kişisel kaynaklarımızı fark etmemizi sağlayıp bizi harekete geçiren, değer ve dürtülerimize yön veren fırsatlar olarak mı algılıyoruz?  Tüm bu sorular yaşam serüvenimiz boyunca birçok kez farklı şekillerde karşımıza çıkar.

Bu iki günlük psikodrama yolculuğunda tüm bu sorulara yanıtlar aramaya çalışırken fark ettiklerimizle, kendimizle ilgili yeni açılımlara adım atmak için bir arada olacağız. Grup üye sayısı: Maksimum 20 kişi

  

İnci Güçer & Gülnur İpin Harbek

GÖLGELERİN GÜCÜ  (YARATICI DÖNÜŞÜM İÇİN BIRAKABİLMEK)

Yaşam yolculuğu boyunca aldıklarımız ya da kazanımlarımız kadar bıraktıklarımız ve ayrılıklarımız ya da kayıplarımız da bizi tanımlamakta, üstelik farkına vardığımızda da gelişimimize katkı sağlamaktadırlar. (Biz de bu grubun katılımcıları olarak) kendi yolumuzda ilerlerken neler bırakmışız geride, nelerden vazgeçmişiz;  şöyle bir dönüp bakalım neler bulacağız? Peki ya bırakamadıklarımız? Bırakamadıkça da kaynaklarımızı kullanmamızı engelleyen unsurlar var mı?

Gerektiğinde bırakabilmenin bir tür güç, cesaret ya da erdem olabileceği düşüncesinden hareket edeceğimiz bu grup çalışmasında psikodramatik yöntemle kendimizle ve ilişkilerimizle ilgili araştırmalar ve keşifler yapacağız. Böylece kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmeyi ve yaratıcılığımızı açığa çıkarabilmeyi amaçlamaktayız.

Nevzat Uçtum Muhtar

BIRAKTIKLARIMIZ KAYNAKLARIMIZ OLABİLİR Mİ ACABA?

Geride bıraktıklarımız kaynaklarımızın parçası olabilir mi acaba? Bu çalışmada bu sorunun yanıtlarını arayacağız.
 

Olcay Çam & Dolunay Yalçın 

YOLCULUĞUMDA

Uzun ince bir yolda yürüyorken gece gündüz,  beni ben yapanlar, benden ayrılanlar, kopanlar ve benden yayılanların bütününe bir bakış atma olacaktır grup çalışmamız.

 

Ö. Sürel Karabilgin Öztürkçü & Ayşe Altan

KENDİ PEŞİMDEN GİDERKEN…

Bu grup çalışmasının amacı, grup üyelerinin bugünkü kendini tanıma ve anlama yolunda geçmişin etkisinin ve kazanımlarının farkına varmasını sağlamaktır.  

Hedefimiz grup üyelerinin her birine “Kendi peşinden giderken” aldığı yolda rehberlik etmek ve hep birlikte sıkışmış alanlarda yeni yollar bulmasına ve denemesine fırsat vermektir.  Katılımcı Sayısı: 16 kişi

Seyithan GÖZÜAÇIK & Öznur Öztürk SABUNCU – Sıla DERİN

GEÇMİŞTEN DOĞAN GÜNÜMÜZE KALAN…

Bu çalışmanın amacı 4.İPG teması çerçevesinde; katılımcıların, geçmişten gelen kaygı alanlarına bakarak farkındalıklarını arttırmak ve içsel kaynaklarını keşfetmelerini sağlamaktır.

Katılımcıların kaygı alanlarını, bu kaygının gizli bağlarını tespit etmek ve güvenli bir ortam içerisinde spontanlıklarını öne çıkararak yeni farkındalıklar geliştirmeleri hedeflenmektedir.

Kaygıyı oluşturan parçalara ve onun bedende yaratığı etkilere sahnede bakılacaktır. Bu çalışmada ısınma, eşleme, rol değiştirme ve aynalama gibi tekniklerle çalışılacaktır. Katılımcı Sayısı: 20 kişi

 

KAYIT

3 Comments

  1. Merhaba,

    Bu sene Psikodrama Günleri’nde İnci (Doğaner) Hanım’ın grup çalışması yok mu?

  2. İyi günler. Ben bu kurumun 4.İzmir Psikodrama Günleri etkinliğiyle verilecek olan bursa başvurmak için formu doldurdum fakat artık sizden haber mı bekleyeceğiz yoksa belge mı yollayacağız bilemedim.Gerekli bilgilendirmeyi yaparsanız çok sevinirim.

  3. Gölgelerin Gücü temalı grup çalışmasının
    koterapistiyim

Post a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This